Afghanistan ligt in Zuid-Azië. De officiële naam van het land is de Islamitische Republiek Afghanistan. De naam Afghanistan betekent letterlijk "Land van de Afghanen". De hoofdstad is Kabul, en de president van Afghanistan heet Hamid Karzai.
Het land telt ruim 31 miljoen inwoners, (ongeveer twee keer zo veel als Nederland), die op een oppervlakte van 652.090 km2 wonen (ongeveer 16 keer zo groot als Nederland) in 34 provincies.
Afghanistan grenst in het noorden (van west naar oost) aan Turkmenistan, Oezbekistan en Tadjikistan. In het uiterste noordoosten grenst Afghanistan aan China, in het oosten en zuiden aan Pakistan, en in het westen aan Iran.
Het land is erg verdeeld door de aanhoudende oorlogen. Een groot deel van de bevolking is aangewezen op buitenlandse hulp om te overleven.
De hoofdstad Kabul is de grootste stad van Afghanistan. Daar wonen bijna 3 miljoen mensen. Andere belangrijke steden zijn Herat, Mazar-i-Sharif, Kondoz, Jalalabad, Ghazni, Kandahar.
Hamid Karzai
Onder leiding van Hamid Karzai werd in juni 2002 een overgangsregering benoemd, die nauw samenwerkt met de VN en de internationale gemeenschap.
Op 9 oktober 2004 werd Karzai na verkiezingen verkozen tot president. Zijn nieuwe kabinet trad aan op 24 december 2004.
De president heeft te maken met een opstand van de Taliban die voornamelijk in het zuiden en oosten van het land woedt. Maar ook in de hoofdstad Kabul en in het noorden en het westen van het land voeren de Taliban aanvallen uit.
Veiligheid
Om de veiligheid te herstellen in Afghanistan en het land opnieuw op te bouwen krijgt het land hulp van een International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO. Deze strijdmacht moet Afghanistan helpen met het brengen van verede, veiligheid, stabiliteit en wederopbouw.
Daarnaast is er een coalitiemacht in het land die onder leiding staat van de Verenigde Staten en die opereert onder de codenaam Operation Enduring Freedom. Beide legermachten werken intensief samen.
Maar bij het geweld in Afghanistan zijn de afgelopen anderhalf jaar 6.000 doden gevallen, waaronder Afghaanse militairen en politieagenten, opstandelingen van de Taliban, militairen van de NATO-ISAF, de coalitie en ook erg veel burgers.
Volgens deskundigen is er geen uitzicht dat het spoedig vrede wordt in Afghanistan en kan de strijd nog jarenlang voortduren.
Zie ook
Buurlanden van Afghanistan